Valohoidosta saa apua kaamosmasennukseen

Leila Lehtiranta / Etelä-Vantaan Sanomat 9.11.1994

Suomalaisista noin neljä prosenttia kärsii kaamosmasennuksesta, joka johtuu valon vähäisestä määrästä. Kaamosmasennus ei ole psyykkinen sairaus, jollainen on maanis-depressiivisyys. Talvimasennukseen voi sairastua kuka tahansa, joka tarvitsee paljon valoa. Oireet ilmaantuvat loka-marraskuussa, kun pimeys valtaa Suomen. Oireet vaihtelevat vuosittain sään ja lumisuuden mukaan, myös sairauden alkamisikä vaihtelee, toteaa psykiatrian erikoislääkäri Matti Wallin.
Talvimasennuspotilaat ovat usein väsyneitä ja masentuneita, joten heitä ei innosta mikään. Masennusjakson pituus on neljästä kuuteen kuukautta, mutta epävirallinen Suomen ennätys on elokuun puolestavälistä vappuun.
Vantaalainen tutkija Katariina Paananen huomasi sairauden oireet viime syksynä. Hän oli väsynyt ja kyllästynyt kaikkeen, joten mikään ei huvittanut.
Unentarve ja ruokahalu saattavat myös lisääntyä. Hiilihydraattinälkää potee 60-70 % masennuksesta kärsineistä. He syövät silloin suklaata tai muuta erittäin hiilihydraattipitoista ruokaa. Iän myötä oireet pahenevat ja masentumisen kesto pitenee.
Talvimasennuspotilailla on usein myös muita psyykkisiä vaivoja, jotka voidaan liittää aivojen serotoniiniaineenvaihdunnan häiriöön esimerkiksi ylipainoon ja alkoholiongelmaan. Potilaiden suvussa esiintyy runsaasti mielialahäiriöitä, erityisesti talvimasennusta. Talvimasennuksen oireita epäillessä pitää erottaa unihäiriöt ja väsymys masennuksesta. Esimerkiksi liian alhainen verensokeri aiheuttaa vastaavia tuntemuksia kuin talvimasennuksessa esiintyy.

Valohoidosta apu

Paras hoitomuoto sairauteen on kirkasvalohoito, jota ei vielä ole tarpeeksi saatavilla. Avun saa myös uusista masennuslääkkeistä. Hoitojen rinnalla olisi muistettava riittävä liikunta sekä terveellinen ravinto.
Valohoidosta hyötyy 75 % kaamosmasennuspotilaista. Hoitoa annetaan yleensä aamuisin noin puolen tunnin ajan. Kirkasvalohoitoa otetaan normaalisti koko kaamosjakson ajan, mutta se voidaan aloittaa myös ennaltaehkäisevästi aikaisemmin. Valohoidon negatiivinen puoli on valon suuri voimakkuus, yli 2500 luxia. Esimerkiksi pilvisenä päivänä valon voimakkuus on 1000 luxia ja kuutamossa 0,2 luxia.
-Olen aina syksyisin tuntenut hieman masentuneisuutta, mutta viime syksy oli kaikista pahin. Hakeuduin marraskuussa lääkärin luo valohoitoon. Kävin viikon verran joka aamu puoli tuntia nauttimassa valohoitoa, mikä piristi minua huomattavasti. Lopetin hoidon, kun tunsin oloni jälleen hyväksi. Kuukauden kuluttua kirkasvalohoidon lopettamisesta oireet palasivat, Katariina Paananen kertoo.
-Nyt olen hankkinut kotiini oman kirkasvalolampun, jonka valossa olen aamuisin puoli tuntia. Sen jälkeen en ole enää potenut kaamosmasentuneisuutta.
Valohoito ei sovi kaikille, joten lääkärin vastaanotolla kannattaa käydä ennen kuin hankkii oman kirkasvalolampun. Esimerkiksi henkilö, joka käyttää valolle herkistäviä lääkkeitä, ei voi hoitaa kaamosmasentuneisuuttaan kirkasvalolla.

Valohoitoa työssä

Heurekalaiset innostuivat niin paljon valohoidosta Wallinin luennon jälkeen, että he hankkivat taukohuoneeseensa kirkasvalolampun. Mielipiteet lampusta ovat vaihdelleet laidasta laitaan; yksi on ihastunut ja toinen vihastunut siihen.
-Minä en viihdy lampun valossa, joten sammutan sen aina, kun tulen taukohuoneeseen, totesi Marja-Leena Lehikoinen.
-Minä taas voin erittäin huonosti, jos en saa tarpeeksi valoa. Olen ns. valohakuinen. Kärsin taukotilamme huonosta valosta ennen kuin saimme tämän lampun, vastasi Kati Tyystjärvi.
Heurekasta löytyi myös ristiriitaisia mielipiteita. Ilse Lylyn mielestä valo on mieluisa, mutta turhan kirkas.
Valo jää joinakin aamuina laittamatta päälle, koska osa ei halua nauttia valon loisteesta. Päinvastaisia tapauksia on myös ollut. Ihmiset, jotka eivät aikaisemmin oleskelleet taukotilassa, ovat nyt löytäneet tiensä valoon.
Vaikka Suomessa valohoito ei ole kovin tunnettua, saati yrityksissä käytettyä, on tilanne Japanissa päinvastainen. Nousevan auringon maan yrityksissä on nykyään melko yleistä kirkasvalopaneelien käyttö. Paneelit tuovat japanilaisille kirkkautta aamupalavereihin ja ennen kaikkea Iisäävät työntekijöiden työtehokkuutta. Kun työntekijät eivät ole väsyneitä ja masentuneita, työt sujuvat ripeästi ja tehokkaasti.


Artikkeliluettelolle | Valohoito-aloitussivulle