Valoa terveydeksi
Meiri Pirhonen, sisustusarkkitehti / Aamulehti 29.9.1996
Kirkasvalo on hoitoa, luonnonvalolamppu auttaa jaksamaan pimeän talven
Luonnonvaloa mahdollisimman tarkoin jäljittelevät lamput ja erityinen kirkasvalo hoitomuotona ovat viimeisimmat uutuudet ihmisen yrittäessä pärjätä pimeyden paineessa. Niiden siunauksellisuutta on todistellut lääketiede ihan järkeenkäyvästi ja lampputeollisuus tietenkin hyödyntänyt tutkimus tuloksia.
Toisaalta osa sekä paljon että mitään tietämättömistä epäilee, että vain 20 prosenttia erikoisvalaistuksen eduista on totta, loput luuloa... Heille riittää, kunhan vain on lukseja riittävästi näkemiseen. Sähköä paljon syövät ja varjoja heittävät hehkulamput ehkä korvaavat nykyaikaisilla putkilampuilla. Luonnonvalolamput ja kirkasvalolaitteet ovat toistaiseksi melko kalliita - siinäkin syy niiden vierastamiseksi.
Valohoito herättää ja auttaa uneen
Kirkasvalohoitolaite eli valaisin, ei suinkaan mikään rusketuslamppu, on kuitenkin vähitellen tulossa koteihinkin. 0,5-2 tuntia aamuisin 2500 luksin valokylvyssä saa käpyrauhasen hereille ja unettavan melatomiini hormonin erityksen lakkaamaan. Normaalisti päällä pidettävä luonnonvalo puolestaan on jo omittu osaksi sisustusta, niin ihmisiä kuin kasvejakin varten.
Oma lukunsa on talvimasennuksesta kärsivät: Noin 5 prosenttia eli 250 000 meistä on vaikeita tapauksia, 15 prosenttia eli 750 000 kansalaista potee sitä jossain määrin. Molemmille kirkasvalokylvyistä on todisteltu apua olevan: uni maittaa ja mieli kohenee. Näistä väitteli helsinkiläinen Timo Partonen äskettäin lääketieteen tohtoriksi.
Mikä tahansa 2500 luksia heittävä laite ei kirkasvalolampuksi käy, ei ainakaan jos mielii saada vastinetta rahoilleen. Kannattaa esimerkiksi varmistua, että valo on todella värinätöntä ja että siinä on riittävästi vihreitä valoaaltoja. Ihmisen on saatava ultraviolettisäteilyä muunmuassa d3-vitamiinin kehittämiseksi. Mitä iäkkäämpi ihminen, sitä huonommin iho tuottaa d:tä. Se voi johtaa osteoporoosiin, luun haurastumiseen. UV-säteitä tulee kaikista tavanomaisista loistevalaisimista. Kirkasvalohoito ei sitä edellytä, mutta valaisimeen ympätyn UV-säteilyn pitäisi olla mahdollisimman luonnonmukaista.
Aamupimeällä herätyskellon soitosta käynnistymätön ei välttämättä ole viallinen yksilö, vaan kyse on tarpeellisen luononvalon puutteesta. Jo syyskuun puolivälin paikkeilla pitäisi asunnon jossain kohdassa voida sytyttää päivänvalovalaisin.
Paras vaihtoehto valaisimelle olisi huone jossa oleskellaan aamuisin pisimpään: toiset vuoteessa lehteä lukien, toiset keittiössä aamupalalla. Valo voidaan panna toimimaan myös herätyskellona siten, että ajastin sytyttää lamput. Ihminen herää vähitellen, hellävaroen. Keittiössä on kätevä ripustettava malli, jolloin etäisyyttä ja myös valon määrää voidaan tarvittaessa säätää.
Tällainen valaisu hyödyttää muutakin kuin pirteyttä ja terveyttä. Koska ihminen esimerkiksi lukee luonnonvalossa 20 prosenttia nopeammin kuin tavanomaisessa kellertävässä valossa, voi aamu-uutisten vakilukija herätä hieman myöhemmin...
Luonnonvalossa leikit ja meikit
Luonnonvalolla valaisu on hyödyllistä myös eteisessä, kun ei tarvitse sopeutua uuteen valonväriin tullessaan sisälle. Tiede ei anna sijaa sille, että eteinen toivottaa tervetulleeksi ja että siinä pitää olla tunnelmaa. Valoa eteisessä voisi olla nykyistä enemmän. Kirkkaasta ulkovalosta himmeämpään sisävalaistukseen siirtyminenkin kävisi helpommin.
Työhuoneessa luonnonpöytävalaisin on mainio. Luonnonvalo ei kaiken lisäksi heijastele kuten kellertävä valo.
Lastenhuoneessa luonnonvalovalaisin on tutkitusti tärkeä kehitykselle. Se edesauttaa lapsen pituuden ja painon luonnonmukaista kasvua edistäen myös oppimista.
Mikäli yleisvalo ei riitä läksyjnlukuvaloksi hyvä ratkaisu on erillinen luonnonvalolukulamppu. Näitä eivät ole normaalit koululaisvalaisimet. Valo ei saa väristä, kuten useimmissa halvoissa valaisimissa.
Entä sitten aamulla pitkään ja huolella meikkaava? Kasvot näkyvät normaalin värisinä luonnonvalolla valaistuina esimerkiksi kylpyhuoneen peilin edessä. Eikä tule väriyllätyksiä.
Kirkasvalohoitoon kehitetyt, pöydällä pidettävät, seinään tai kattoon ripustettavat valaisimet antavat tarvittavat 2500 luksia määrätyltä etäisyydeltä. Malleja on jo kohtuullinen valikoima. Nämä erikoiskehitteiset loistelamput eivät rasita silmiä. Pysyvää sairautta kantavan on syytä ennen valaisimen ostoa neuvotella lääkärin kanssa.
Totta kokonaan tai edes osaksi, kirjoittaja kuitenkin on päättänyt hankkia kaamosta vastaan kokeeksi kirkasvalonvalaisimen tietolähteenään helsinkiläinen lääketieteen tohtori Timo Partonen ja turkulainen toimitusjohtaja Ilkka Pekanheimo, AD-Lux, Pelk Finland Oy, Suomen Mega-tuote Oy, Valotaina Oy
Turvallista valoa.
Aurinkoa jäljittelevissä luonnonvalolampuissa alkaa jo olla valinnanvaraakin. Seinä ja kattomallien alla on hyvä virkistyä niin ihmisten kuin kasvien, auttavat näkemään väritkin oikein. Työpaikoille käyviä pöytämallejakin jo saatavilla on. Oikein tuotetussa keinotekoisessa luonnonvalossa voi oleilla vaikka koko päivän, sillä sen ultraviolettisäteily on vain murto-osa oikean auringon annostamasta.
Artikkeliluettelolle
| Valohoito-aloitussivulle